Go to ...

biznes-gospodarka.plportal.pl

Reklama

Rząd znalazł sposób na skażone wirusem mięso


Rząd znalazł grupę firm, które wyprodukują konserwy ze świń pochodzących ze stref zakażonych wirusem afrykańskiego pomoru świń – ASF. Sprawę opisuje Wirtualna Polska. Ministerstwo rolnictwa zobowiązało się zachować w tajemnicy dane producentów. W ten sposób konsumenci, do których trafią produkty, nie będą wiedzieć o pochodzeniu mięsa.

– To bardzo dobre konserwy, o najwyższej ponad 90-procentowej zawartości mięsa czy tłuszczu. Są bezpieczne, ponieważ surowiec przetworzono w temperaturze ponad 80 st. C, a w tych warunkach wirus ginie. Partia produktu trafiła już do jednej z rządowych agencji – zdradza WP jedna z osób zaangażowanych w projekt.

W lipcu rząd wprowadził nowe przepisy, które mają na celu usprawnienie walki z wirusem afrykańskiego pomoru świń. „Proponowane rozwiązania ułatwią likwidację chorób zakaźnych zwierząt, co przyczyni się do ograniczenia strat ponoszonych przez hodowców i producentów oraz sektor rolno-spożywczy” – podano w oficjalnym komunikacie.

Podczas spotkań z przedsiębiorcami w Ministerstwie Rolnictwa zachęcano do zagospodarowania świń ze stref zajętych przez wirusa. Jak podaje Wirtualna Polska rządowi udało się znaleźć grupę producentów, która wyprodukuje konserwy z mięsa pochodzącego ze stref zakażonych wirusem ASF. Produkty trafią do rolniczych agencji, a te rozdystrybuują towar do jednostek budżetowych: wojska, zakładów karnych, szpitali, a nawet szkół.

– Projekt był realizowany, ale dane na ten temat posiadają klauzulę informacji niejawnych i zgodnie z ustawą o ochronie informacji niejawnych nie mogą zostać podane do publicznej wiadomości – stwierdza Małgorzata Książyk z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oznacza to, że konsumenci do których trafią konserwy, nie będą mogli zweryfikować pochodzenia mięsa.

Ministerstwo Rolnictwa informuje jednak, że projekt jest w pełni bezpieczny. „Ustawa ma pomóc rolnikom w sprzedaży zdrowych tuczników z tzw. stref zagrożonych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. Każda świnia, która zostanie zakupiona, będzie przebadana, ale jej mięso nie trafi bezpośrednio do handlu, lecz będzie przerobione w temperaturze powyżej 80 st. Celsjusza. Nowe przepisy przewidują skup, po cenach rynkowych około stu tysięcy sztuk trzody chlewnej z terenów zagrożonych wystąpieniem wirusa ASF i przerobienie ich na konserwy. Tak przerobione mięso ma docelowo trafiać do instytucji publicznych. Będzie ono zamawiane z pominięciem prawa zamówień publicznych” – podaje ministerstwo.

Autor:
Fot. Shutterstock
Źródło:

wp/akt/plportal.pl

Polub Plportal.pl:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 32 = 39

 

About zzz

Reklama

WSPARCIE: propublicobono-rp.org | ffon.pl